2013 év

Családok támogatása

Az alapító okiratban nevesített cél szerinti tevékenységhez, hasznosította az Alapítványunk a támogatásokat, ennek megfelelően, a fő tevékenység továbbra is a rákban megbetegedett, valamint a fogyatékkal élő gyermekek életbe történő beilleszkedésének segítése, támogatása.
Rendszeres szociális támogatást és célzott támogatást több fő részére biztosítottunk.

Kiemelt szerepe volt a szociális felvilágosító tevékenységünknek. A tartósan beteg és fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok szociális helyzete sok esetben vált kritikussá, lehetőségeikről, jogaikról, jogszabályi változásokról folyamatos jelleggel tájékoztattunk és nyújtottunk krízishelyzetben anyagi támogatást. Mindemellett megfelelő szakemberek – orvos, jogász, dietetikus, pszichológus – segíti munkánkat pályázati támogatások jóvoltából, illetve nyújt tájékoztatást a beteg gyermekek és szüleik részére, hogy az egészséges életbe való beilleszkedésük és életmódjuk hozzájárulhasson esélyegyenlőségük megteremtéséhez.

Legnagyobb projektünk hatodszor került megrendezésre: Tündértánc Nemzetközi és Élményterápiás Tábor, ahol a gyermekek szüleik kíséretében, egy hetes táborozáson vehettek részt. A résztvevők létszáma táboronként 160 fő volt. A tábor az élményterápia, drámapedagógia eszközeit felhasználva, rekreációs és sport lehetőséget biztosított az ország minden részéből és határon túlról érkező gyerekeknek. Sarlóspusztai üdültetésünk új kezdeményezés volt.

Eddigi munkánk során összesen már több mint 1200 főt üdültettünk.

A Miskolc megyei Kórház Gyermek Egészségügyi Központ Onko-Haematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályán és a Debreceni Klinika Gyermekonkológiáin is megrendezésre került ünnepségek: Húsvét, Gyermeknap, Mikulás, Karácsony. Ezeken a rendezvényeken programokat biztosítunk és nagy mennyiségű ajándékot és adományt osztunk. Mindkét osztályon heti rendszerességgel megjelenünk.

Az adózó állampolgárok által felajánlott személyi  jövedelemadó   1% - a: 2013 évben 3.742.355,- Ft. Ezt az összeget a támogatottak nyári táboroztatásához használjuk fel 2014 évben, valamint élményterápiás programokhoz.

Intézmények támogatása 
         
A Miskolc megyei Kórház Gyermek Egészségügyi Központ Onko-Haematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztály számára nyújtottunk támogatást: 784.710,-Ft-ot.

 

2013. évi programjaink

 

2013 évi új projektek:

 

 • https://www.facebook.com/Kosztyusok oldalunkon tájékoztatjuk az érdeklődőket a programjainkról, ide a programok lebonyolítása után azonnal felkerülnek a megvalósult rendezvények fotódokumentációi. Van zárt csoportunk is, ahol 170 fő érintett szülővel oszthatjuk meg a legfontosabb, őket érintő információkat.
 • Kritikus állapotú gyermek részére nyújtottunk szociális támogatást, segítettük adománygyűjtésüket.
 • 590 000Ft összegben folyósítottunk részükre támogatást. Mindezek mellett részükre rendszeresen
 • fogadtunk célzott támogatásokat is.
 • A Miskolc Megyei Kórház Egyetemi Oktató Kórház Gyermek Egészségügyi Központ Onko-Haematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztálya részére 784.710,- Ft támogatást nyújtottunk.
 • 2013. 07. 01.-07. 07. között valósult meg a VI. Tündértánc Nemzetközi Élményterápiás Tábor Sárospatakon, 160 fő részvételével.  Határon túlról, együttműködő szervezeteink által, ismét érkeztek erdélyi és kárpátaljai gyermekek és résztvevők Csehországból. Olyan programokat biztosítottunk részükre, amelyek nincsenek jelen a mindennapi életben és kiragadják őket a betegség okozta problémákból.
 • 2012. november hónapban „Občianske združenie Human International” nevű szervezettel, együttműködés kezdődött, nagy mennyiségű tartós élelmiszer és ajándékcsomagot kaptunk tőlük, amit a két fő támogatott gyermekonkológián osztottunk szét, azóta több alkalommal biztosítottak adományt.
 • Csatlakozott Alapítványunkhoz az előző évben a Tégy Jót! civilkezdeményezés, velük együttműködve több gyermeknek gyűjtöttünk pénzadományokat, ezek a támogatások a támogatandó családok számlájára érkeztek be.
 •  

Régi projektjeink folytatása:

 

 • Országos szövetség alapítójaként tagszervezetekkel együtt a rákos gyermekek érdekképviselete.
 • Kreatív foglalkozások, mesedélutánok vezetése és szervezése, kórházi osztályokon, ellátásuk kreatív eszközökkel, könyvekkel, játékokkal (Miskolc, Debrecen).
 • Az onkológiai ellátásban részesülők részére ingyenes orosz és ukránnyelvű tolmácsolás az ország egész területén, telefonon is.
 • Húsvéti (100 fő), Gyermeknapi (100 fő) és Mikulás (200 fő) ünnepségek megrendezése, ajándékozás.
 • Onkológiai központok támogatása.
 • Prevenció az egészséges emberek számára.
 •  

Pályázatok


2013 évben:

 • 8.127.033,- Ft pályázati összeg érkezett az Alapítványunk számlájára, a TÁMOP 6.1.2-11/1-2012-0702 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok a Kosztyu Ádám Alapítványnál” elnevezésű projekt keretében.
 • 11.192.220,- Ft pályázati összeg érkezett az Alapítványunk számlájára az SMCA-2012-0162-S ” KELL: esélyegyenlőségi- információs és adománygyűjtő pont” elnevezésű projekt keretében.
 • 541.020,- Ft pályázati összeg érkezett az Alapítványunk számlájára a TÁMOP-1.1.2-11/1-2012-0001 Hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása elnevezésű projekt keretében.
 • 1.500.000,- Ft pályázati összeg érkezett az Alapítványunk számlájára a NEA-UN-12-SZ-0598 „V. Tündértánc Nemzetközi és Élményterápiás Tábor” elnevezésű projekt keretében
 • 160.000,- Ft pályázati összeg érkezett az Alapítványunk számlájára a CSP-PK-12-7389 ” Pihenjünk közösen” elnevezésű projekt keretében
 • 250.000,- Ft pályázati összeg érkezett az Alapítványunk számlájára a NEA-UN-12-M-0253 Működési költség támogatása projekt keretében
 • 25.000,- Ft összeg érkezett az Alapítványunk számlájára Sátoraljaújhely Önkormányzat támogatásaként

2013 év nyertes pályázatai:

Svájci Hozzájárulás: „KELL: esélyegyenlőségi, információs és adománygyűjtő pont”: 24.871.600,- Ft.

Rendszeres jelleggel figyeli szervezetünk a megjelent pályázatokat, a még hatékonyabb működés érdekében valamennyi profiljába tartozó pályázaton indult. A pályázatokat Alapítványunk tagjai készítik.

Társadalmi munka és önkéntesség

Az Alapítvány egy tagja 2004 évtől tevékenykedik társadalmi munkában, eddig a három kuratóriumi tag összesen 15 év térítésmentes munkát végzett. 2014. február hónaptól az Alapítvány mindhárom tagja főállású munkavállalóként dolgozik az Alapítványban, valamint egy fő alkalmazott május hótól, illetve 1 fő 3 hónap foglalkoztatással. Ezeknek a béreknek és járulékoknak a jelentős része pályázati támogatásból került finanszírozásra. Az Alapítvány tagjai saját személygépkocsiijaikat használják, valamint a székhelyet biztosító iroda is térítésmentes felajánlás a REX-BAÚ Kft. részéről. Könyvelés és holnapszerkesztés is társadalmi munkában történik.
Az Alapítvány munkáját segítő önkéntesek száma 100-200 fő közötti, ők érintett szülők és gyermekek, illetve a programokat biztosítók.
Az önkéntesek számát növelni kívánjuk az elkövetkezendő években.

Kapcsolatok

 • Alapító tagként szervezetünk tagja az Országos Szövetség a Leukémiás, Daganatos Gyermekekért Egyesületnek, együttműködésünk során rendszeresen segítjük egymás munkáját. Jelenleg 15 civilszervezettel működik együtt az egyesület, minden tagszervezet tevékenysége a rákos gyermekek megsegítésével kapcsolatos és a tagszervezetek közötti kooperáció folyamatos.
 • Alapítványunk tagja a sátoraljaújhelyi Kistérségi Civil Kerekasztalnak és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Együttműködési Hálózat Egyesületnek.
 • Régi együttműködő partnereinkkel továbbra is közösen dolgoztunk, programjainkban segítők és részvevők voltak: a Hans Lindner Alapítvány, Románia, Magyar Mikulás Alapítvány, Forgatag Egyesület, Fiatalok a Fiatalokért Egyesület.
 • Szociális tanácsadással segítettük egymást, két mozgáskorlátozottakat támogató szervezettel: Jövőnkért Mozgáskorlátozottak Egyesületével és Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesületével.
 • Segítette munkánkat térítésmentes programokkal: a Bokréta Művészeti Iskola, Zempléni Farkasok Motoros Egyesület, Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, Ketelvég Magyarjai Hagyományőrző Egyesület, Garagulya Gólyalábas Kompánia, Freestyle BMX csapat, Sátoraljaújhely és Sárospatak város Polgármesteri Hivatala, szlovákiai vadászmadár iskola, a sátoraljaújhelyi Tűzoltóság.  Ismerőseink és barátaink is sok segítséget nyújtottak programjaink lebonyolításában.
 • Tündértánc Táborunk étkeztetéséhez térítésmentesen biztosította a Teletál Ételfutár 5 napi ebédünket, a CityFood Kft. 2 napi ebédünket.
 • Gyermekétkeztetési Alapítvány nagy mennyiségű vitamin készítménnyel támogatta Alapítványunkat és tartós élelmiszert is biztosított táborainkhoz.
 • Adományozóink körét folyamatosan bővítettük. Rendszeres támogatóink: Exlusive Change, Négy Kft, Maga Bt, CityFood Kft., Teletál Ételfutár, GSlepp Kft.
 • Občianske združenie Human International, Szlovákia és Hollóházi Hungarikum Non Profit Zrt. Hollóháza támogatásai is megvalósultak.

Saját tábor megvalósításának lehetőségei

 • 2011 évben ajándékba kaptunk egy ingatlant: egy debreceni házat, nagy telekkel együtt. Az adományozó Bencsik Istvánné születetett: Tutor Éva Alapítványunk tevékenységét folyamatosan figyelemmel kísérte. Átérezte a rákos gyermekek helyzetét, ő maga is gyógyíthatatlanban-betegségben szenvedett. Halála előtt ingatlanát az Alapítványnak ajándékozta, hogy annak felhasználásával közelebb jussunk céljainkhoz.  Emlékét őrzi az Alapítványunk. 2012 évben az ingatlan eladása megtörtént, a vételár összegének 50%-a számlánkra megállapodás szerint megérkezett: 3.400.000,- Ft összegben. A fennmaradó részlet 2013 évben került utalásra. A befolyt összeget saját üdülő megvalósítására kívánjuk felhasználni, pályázati segítséggel.