2012 év

 

2012 évben lehetőségeinket tovább bővítettük, bevételeink és programjaink évről-évre növekszenek. Szervezetünk minden tevékenysége, cselekedete az esélyegyenlőség megszerzése és biztosítása érdekében történik, az alapító okiratban foglaltak szerint, mely 2012 évben új támogatott célcsoportokkal, új közhasznú tevékenységekkel és nemzetközi hatáskörrel bővült.

Az alapítvány rövidített neve: KELL Alapítvány lett. Az Alapítvány besorolási kategóriája: közhasznú szervezet.

 

 

 

Családok támogatása


Az alapító okiratban nevesített cél szerinti tevékenységhez, hasznosította az Alapítványunk a támogatásokat, ennek megfelelően, a fő tevékenység továbbra is a rákban megbetegedett, valamint a fogyatékkal élő gyermekek életbe történő beilleszkedésének segítése, támogatása.

Rendszeres szociális támogatást és célzott támogatást több fő részére biztosítottunk.

 

Kiemelt szerepe volt a szociális felvilágosító tevékenységünknek. A tartósan beteg és fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok szociális helyzete sok esetben vált kritikussá, lehetőségeikről, jogaikról, jogszabályi változásokról folyamatos jelleggel tájékoztattunk és nyújtottunk krízishelyzetben anyagi támogatást.

 

Legnagyobb projektünk ötödször került megrendezésre: Tündértánc Nemzetközi és Élményterápiás Tábor, ahol a gyermekek szüleik kíséretében, egy hetes táborozáson vehettek részt. A résztvevők létszáma táboronként 160 fő volt. A tábor az élményterápia, drámapedagógia eszközeit felhasználva, rekreációs és sport lehetőséget biztosított az ország minden részéből és határon túlról érkező gyerekeknek.

Az ÉGIS Gyógyszergyár NYRT. térítésmentes szállás biztosítása jóvoltából második alkalommal üdülhettünk a Balaton partján, a program címe: „Pihenjünk közösen”.

„Együtt- Egymásért” címmel képzést valósítottunk meg Miskolctapolcán

Eddigi munkánk során összesen már több mint 1000 főt üdültettünk.

 

A Miskolc megyei Kórház Gyermek Egészségügyi Központ Onko-Haematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályán és a Debreceni Klinika Gyermekonkológiáin is megrendezésre került ünnepségek: Húsvét, Gyermeknap, Mikulás, Karácsony. Ezeken a rendezvényeken programokat biztosítunk és nagy mennyiségű ajándékot és adományt osztunk. Mindkét osztályon heti rendszerességgel megjelenünk.

 

Az adózó állampolgárok által felajánlott személyi  jövedelemadó   1% - a: 2012 évben 2.592.266,- Ft. Ezt az összeget a támogatottak nyári táboroztatásához használtuk fel.

 

 

Intézmények támogatása 

         

A Miskolc megyei Kórház Gyermek Egészségügyi Központ Onko-Haematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztály számára nyújtottunk támogatást: 375.255,-Ft-ot.

 

 

2012. évi programjaink

 

 

2012 évi új projektek:

 

·         https://www.facebook.com/Kosztyusok oldalunkon tájékoztatjuk az érdeklődőket a programjainkról, ide a programok lebonyolítása után azonnal felkerülnek a megvalósult rendezvények fotódokumentációi. Van zárt csoportunk is, ahol 140 fő érintett szülővel oszthatjuk meg a legfontosabb, őket érintő információkat.

·         Kritikus állapotú gyermek részére nyújtottunk szociális támogatást, segítettük adománygyűjtésüket.

·         445 000Ft összegben folyósítottunk részükre támogatást.

·         A Miskolc Megyei Kórház Egyetemi Oktató Kórház Gyermek Egészségügyi Központ Onko-Haematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztálya részére 375.255,- Ft támogatást nyújtottunk.

·         2012.január hónapban az Országos Postagalamb Szövetség meghívására az Országos Postagalamb Kiállítás vendégei voltunk 80 fővel, ellátogattunk a Tropicariumba és a Való Világ Villába.

·         2012. március 09-11. Miskolctapolcán „Együtt- Egymásért” címmel képzést valósítottunk meg, önkénteseink számára, 25 fő részvételével.

·         A Poli-Farbe Kinél fessünk pályázatán a Miskolc megyei Kórház Gyermek Egészségügyi Központ Onko-Haematológiai és Csontvelőtranszplantációs Gondozó festésére nyertünk festéket. A gondozó festését és dekorációját önkéntesek segítségével végeztük el, Parai Zoltán festőművész alkotásai díszítik a váróterem falait.

·         A Poli-Farbe jóvoltából a Miskolc megyei Kórház Gyermek Egészségügyi Központ Onko-Haematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztály B oldalának festék szükségletét is biztosítani tudtuk az osztály számára, több mint ezer négyzetméter falfelület megfestéséhez.

·         2012. 07. 01.-07. 07. között valósult meg a V. Tündértánc Nemzetközi Élményterápiás Tábor Sárospatakon, 160 fő részvételével.  Határon túlról, együttműködő szervezeteink által, ismét érkeztek erdélyi és kárpátaljai gyermekek és résztvevők Csehországból. Olyan programokat biztosítottunk részükre, amelyek nincsenek jelen a mindennapi életben és kiragadják őket a betegség okozta problémákból.

·         2012. október 01-07. Zamárdi „Pihenjünk együtt” többgenerációs üdültetést valósítottuk meg, összesen 80 fő részvételével.

·         2012. november hónapban „Občianske združenie Human International” nevű szervezettel, együttműködés kezdődött, nagy mennyiségű tartós élelmiszer és ajándékcsomagot kaptunk tőlük, amit a két fő támogatott gyermekonkológián osztottunk szét.

·         Csatlakozott Alapítványunkhoz a Tégy Jót! civilkezdeményezés, velük együttműködve több gyermeknek gyűjtöttünk pénzadományokat, ezek a támogatások a támogatandó családok számlájára érkeztek be.

·         10 db DVD lejátszót vásároltunk kiskönyvtárunk bővítéséhez a Miskolc megyei Kórház Gyermek Egészségügyi Központ Onko-Haematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályra.

 

 

Régi projektjeink folytatása:

 

·         Országos szövetség alapítójaként tagszervezetekkel együtt a rákos gyermekek érdekképviselete.

·         Kreatív foglalkozások, mesedélutánok vezetése és szervezése, kórházi osztályokon, ellátásuk kreatív eszközökkel, könyvekkel, játékokkal (Miskolc, Debrecen).

·         Az onkológiai ellátásban részesülők részére ingyenes orosz és ukránnyelvű tolmácsolás az ország egész területén, telefonon is.

·         Húsvéti (100 fő), Gyermeknapi (100 fő) és Mikulás (200 fő) ünnepségek megrendezése, ajándékozás.

·         Onkológiai központok támogatása.

·         Prevenció az egészséges emberek számára.

 

 

Pályázatok

 

·         2012 évben: 482.000,- pályázati összeg érkezett az Alapítványunk számlájára, az IFJ-GY-11-C-1692 „Együtt- Egymásért” Képzés támogatásaként. 

·         2012 évben hat pályázaton indultunk, négy pályázatunk nyert, 1 pályázat elbírálásáról nincs eredmény, 1 pályázat 2013 évben került pozitív elbírálásra.

·         2012 évi nyertes pályázatainkat előre, saját bevételeinkből finanszíroztunk teljes összegben, a támogatási összegeket a megvalósítás évében nem kaptuk meg.

 

 

2012 év nyertes pályázatai:

 

 

1. CSP-PK-12-7389: 160.000,- Ft, „Pihenjünk közösen”

2. NEA-UN-12-M-0253: 250.000,- Ft, Működési pályázat

3. NAE-UN-12-SZ-0598: 1.500.000,- Ft, V. Tündértánc Nemzetközi és Élményterápiás Tábor

4. Támop-6.1.2.-11/1-2012-072:10.000.000,- Ft, „Egészségre nevelő és szemléletformáló programok a Kosztyu Ádám Alapítványnál.”

 

 

2012 évben beadott, 2013 évben nyertes pályázat:

 

 

Svájci Hozzájárulás: „KELL: esélyegyenlőségi, információs és adománygyűjtő pont”: 24.871.600,- Ft.

 

 

Egyéb nyertes pályázatok:

 

 

  1. A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány, hazai mobil- és távközlési szolgáltatókkal (jelenleg: Magyar Telekom Nyrt., Telenor Magyarország Zrt., Vodafone Magyarország Zrt., Invitel Távközlési Zrt.) partnerségben működteti a „13600 – Adhat Vonal” adománygyűjtő hívószámot, melyen keresztül közhasznú szervezeteket támogathatnak az adományozók. Ezen a pályázaton a 13600-49 telefonszámot nyerte el szervezetünk, és 250,-Ft-os hívásokkal vagyunk támogathatóak.
  2. Poli-Farbe: Kinél fessünk pályázat, 300 négyzetméter festék adományával: Platinum Kid bababarát festéket, valamint Poli-Farbe Neo, Teflon® felületvédő adalékot tartalmazó falfestéket biztosított a cég részünkre.

 

 

Rendszeres jelleggel figyeli szervezetünk a megjelent pályázatokat, a még hatékonyabb működés érdekében valamennyi profiljába tartozó pályázaton indult. A pályázatokat Alapítványunk tagjai készítik.

 

 

Társadalmi munka és önkéntesség

 

Az Alapítvány egy tagja 2004 évtől tevékenykedik társadalmi munkában, eddig a három kuratóriumi tag összesen 15 év térítésmentes munkát végzett. Az Alapítvány tagjai saját személygépkocsiijaikat használják, valamint a székhelyet biztosító iroda is térítésmentes felajánlás a REX-BAÚ Kft. részéről. Könyvelés és holnapszerkesztés is társadalmi munkában történik.

Az Alapítvány munkáját segítő önkéntesek száma 100-200 fő közötti, ők érintett szülők és gyermekek, illetve a programokat biztosítók.

Az önkéntesek számát növelni kívánjuk az elkövetkezendő években.

 

 

Kapcsolatok

 

·         Alapító tagként szervezetünk tagja az Országos Szövetség a Leukémiás, Daganatos Gyermekekért Egyesületnek, együttműködésünk során rendszeresen segítjük egymás munkáját. Jelenleg 15 civilszervezettel működik együtt az egyesület, minden tagszervezet tevékenysége a rákos gyermekek megsegítésével kapcsolatos és a tagszervezetek közötti kooperáció folyamatos.

·         Alapítványunk tagja a sátoraljaújhelyi Kistérségi Civil Kerekasztalnak és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Együttműködési Hálózat Egyesületnek.

·         Régi együttműködő partnereinkkel továbbra is közösen dolgoztunk, programjainkban segítők és részvevők voltak: a Hans Lindner Alapítvány, Románia, Magyar Mikulás Alapítvány, Forgatag Egyesület, Fiatalok a Fiatalokért Egyesület.

·         Szociális tanácsadással segítettük egymást, két mozgáskorlátozottakat támogató szervezettel: Jövőnkért Mozgáskorlátozottak Egyesületével és Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesületével.

·         Segítette munkánkat térítésmentes programokkal: a Bokréta Művészeti Iskola, Zempléni Farkasok Motoros Egyesület, Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, Ketelvég Magyarjai Hagyományőrző Egyesület, Garagulya Gólyalábas Kompánia, Freestyle BMX csapat, Sátoraljaújhely és Sárospatak város Polgármesteri Hivatala, szlovákiai vadászmadár iskola, a sátoraljaújhelyi Tűzoltóság.  Ismerőseink és barátaink is sok segítséget nyújtottak programjaink lebonyolításában.

·         Miskolci Gyermeknapi ünnepségünk segítői voltak: Papp Tamásné szervezésében:

·         REGIO Játékkereskedelmi Kft Miskolc, Játék- Ajándék Kuckó-Miskolc Bükk Áruház földszint, BAZ. Megyei RFK Közlekedési Rendészeti Osztály, Bambini Játékbolt- Miskolc, Pláza, Mesevár Tagóvoda Miskolc-gyermekei és dolgozói, Csiribiri Együttes, Pannon 2000 Kft.

·         Tündértánc Táborunk étkeztetéséhez térítésmentesen biztosította a Teletál Ételfutár 5 napi ebédünket, a CityFood Kft. 2 napi ebédünket.

·         A CityFood Kft. Pihenjünk közösen balatoni üdültetésünk 2 napi ebédjét biztosította.

·         Gyermekétkeztetési Alapítvány nagy mennyiségű vitamin készítménnyel támogatta Alapítványunkat és tartós élelmiszert is biztosított táborainkhoz.

·         Adományozóink körét folyamatosan bővítettük. Rendszeres támogatóink: Exlusive Change, Négy Kft, Maga Bt, CityFood Kft., Teletál Ételfutár, GSlepp Kft.

·         Két új támogatónkkal kezdődött el együttműködés: Občianske združenie Human International, Szlovákia és Hollóházi Hungarikum Non Profit Zrt. Hollóháza.

 

 

Saját tábor megvalósításának lehetőségei

 

·         2011 évben ajándékba kaptunk egy ingatlant: egy debreceni házat, nagy telekkel együtt. Az adományozó Bencsik Istvánné születetett: Tutor Éva Alapítványunk tevékenységét folyamatosan figyelemmel kísérte. Átérezte a rákos gyermekek helyzetét, ő maga is gyógyíthatatlanban-betegségben szenvedett. Halála előtt ingatlanát az Alapítványnak ajándékozta, hogy annak felhasználásával közelebb jussunk céljainkhoz.  Emlékét őrzi az Alapítványunk. 2012 évben az ingatlan eladása megtörtént, a vételár összegének 50%-a számlánkra megállapodás szerint megérkezett: 3.400.000,- Ft összegben. A fennmaradó részlet 2013 évben kerül utalásra. A befolyt összeget saját üdülő megvalósítására kívánjuk felhasználni, pályázati segítséggel.